Biologische tuinbouw

18 jun 2014 | Categorie: Shoppen, Tuin

Veel tuincentra maken gebruik van veel te veel illegale cocktails, giftige cocktails en bijen dodende cocktails om insecten te bestrijden. Dat kan ook anders zegt Roger Bastin, bezitter van een kwekerij in Limburg. Zijn kwekerij is officieel nog niet biologisch, omdat ze nog niet in het bezit zijn van een keurmerk. Hij vindt dat het voor hem volkomen normaal is om met de natuur samen te werken. Bastin maakt gebruik van turfvrije potgrond. Deze potgrond is grotendeels samengesteld uit compost wat enkel biologisch wordt bemest. Onkruid wordt bijna altijd handmatig gewied, alhoewel er zeer sporadisch de brander aan te pas komt. Wat het probleem is in de tuinbouw is de grootschaligheid, wat plofplanten tot gevolg heeft.

Luizen
Bastin laat bij een rozenstruik zien waar hij mee bezig is. Hij wijst kleine zwarte stipjes aan, die hij kenmerkt als luizen. De witte beestjes zijn ook luizen, maar dan met sluipwespen erin. Dit is een vervelende soort luis. Wat sluipwespen doen is de luizen opsporen met hun enorme reukvermogen en er hun eitjes in leggen. De sluipwespen eten hun weg naar buiten in de luis, waar zo’n tien sluipwespen uit kunnen groeien. Dat is nu net de reden waarom Bastin de luizen nooit bestrijdt.

Bestrijden
Zijn kwekerij ziet er desalniettemin erg groen uit zonder al die bestrijdingsmiddelen. In de biologische teelt wordt nooit bestreden met bestrijdingsmiddelen. Het enige waar je constant op moet letten is het evenwicht, maar dat geldt voor alles in de natuur. Je moet zoeken naar de ideale groeiomstandigheden en kijken naar de omgeving van de plant, wanneer je luizen tegen wil gaan. Te droge planten, of planten die te arm staan, zullen geheid opvallen bij de insecten.

Kunstplanten
Niets is mooier dan echte, puur natuur, planten. Vooral als ze op een goede manier gekweekt zijn zullen ze een genot zijn voor je tuin en de dieren die ze naar je tuin lokken. Als je echter naar een tuincentrum gaat is de kans groot dat je gekochte planten niets goeds doet voor je tuin en voor de insecten. Dat komt door alle giftige stoffen die zulke planten met zich meedragen. Dan kun je nog beter voor kunstplanten kiezen.

Nog geen reacties.