Het gebruik van een bewakingscamera

7 nov 2014 | Categorie: Huis, Shoppen

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat er overal wel bewakingscamera’s hangen die jouw in de gaten houden of jij je wel netjes aan de regels houdt. Of dat je niet iets pakt wat niet van jouw is. Zo hangen er bewakingscamera’s bij onrustige plekken waar hangjongeren anderen misschien wel lastig vallen. Of in winkels om ervoor te zorgen dat ze alles in de gaten kunnen houden en dat er niets gestolen wordt.

De overheid gebruikt veel bewakingscamera’s met de volgende redenen. Als eerste voor de handhaving van de openbare orde. Ten tweede voor de verkeersveiligheid in Nederland. En ten derde voor de opsporing van strafbare feiten. Dit zijn er drie van vele redenen waarom de overheid gebruik maakt van bewakingscamera’s. Maar ook drie van de vele redenen waarom de overheid gebruik mag maken van bewakingscamera’s. Er moet wel rekening worden gehouden met onder andere de wet bescherming van persoonsgegevens om de privacy van de mensen die worden gefilmd te beschermen.

Bedrijven mogen ook gebruik maken van beveiligingscamera’s als zij daar behoefte aan hebben. Maar ook hier zijn weer regels aan verbonden en het moet ook echt nodig zijn. Als jij een kleine winkel heb die kleine prulletjes verkoopt. En je kan zelf goed alles in de gaten houden dan is jouw reden waarschijnlijk niet zo gegrond. Maar de hoofdreden moet wel zijn om jouw winkel tegen diefstal of beschadigingen te beschermen. Dit betekent dat het vooral belangrijk is dat als je als winkel de bewakingscamera’s ophangt goed de wetten door gaat lezen om te kijken waar je deze bewakingscamera op mag hangen zonder de wet te overtreden.

Bovenstaande regels gelden ook voor in en rond een woning. Een extra regel hierbij is ook dat deze bewakingscamera nergens anders in mag filmen en niet zomaar de straat in filmt. De bewakingscamera moet echt richting de woning staan gericht.

Nog geen reacties.